Skip to main content

Przepis na EGG CURRY / Recipe for EGG CURRY

Kiedy Abhi powiedział mi o tym daniu po raz pierwszy, szczerze powiedziawszy wydało mi się być czymś nieszczególnie apetycznym. Potwierdziłam swoją opinię kiedy zamówiliśmy egg curry z jakieś knajpy. Było tak pikantne jakbyśmy mieli w ustach kawałek piekła i nic poza tym. Nie mogłam zrozumieć dlaczego mój mąż tak bardzo zachwyca się tą potrawą. Kilka miesięcy później, pewnego dnia Teściowa oznajmiła, że przygotuje egg curry. Robiłam dobrą minę do złej gry. Generalnie nie jestem wybredna, ale nie wiedziałam co mnie czeka. Jak możecie się domyślić, egg curry mojej Teściowej to jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam. A przygotowanie go jest banalne, dlatego z chęcią dzielę się z Wami przepisem, żebyście i Wy mogli wpuścić do domu odrobinę indyjskiego aromatu.

Egg curry (dla 4 osób):

- 4 jajka na twardo
- 2 cebule - drobno posiekane
- 5 małych pomidorów - zmiksowane w blenderze
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- garść świeżej kolendry
- przyprawy : sól, suszona kolendra, ziarna kuminu, kurkuma, chilli, garam masala
- olej do smażenia.

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i obsmaż na oleju. Kiedy ostygną, nakłuj jajka widelcem (dzięki temu nasiąkną aromatem curry). Do tego samego oleju, w którym smażyły się jajka, dodaj nasiona kuminu a po chwili cebulę. Kiedy zacznie brązowieć dodaj łyżeczkę pasty imbirowo-czosnkowej, dobrze wymieszaj i dodaj zmiksowane pomidory. (Kumin, cebula i pomidory to baza bardzo wielu indyjskich potraw dlatego te składniki zawsze mamy w domu). Przypraw do smaku solą, chilli, kurkumą i suszoną kolendrą. Dobrze wymieszaj a po kilku minutach dodaj około 3/4 szklanki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki). Gotuj ok. 15 minut przykrywając wok do połowy, mieszaj od czasu do czasu. Kiedy masala zgęstnieje a na brzegach pokaże się tłuszcz, dolej około 300 ml wody. Zagotuj (na małym ogniu), a następnie znów gotuj przykryte do połowy przez około 20 minut tak aby sos lekko zgęstniał i nabrał aromatu. Dodaj jajka ( w całości) i listki świeżej kolendry (całe lub grubo posiekane) oraz sporą szczyptę garam masala. Gotuj jeszcze 5 minut i gotowe! Można podawać od razu lub poczekać kilka minut aby sos wypełnił jajka.

Smacznego!




When Abhi told me about this dish for the first time, to be honest, I didn't think it's something appetizing. I confirmed my opinion when we ordered the egg curry from some restaurant It was so spicy that we felt like we have a piece of hell in the mouth and no taste beside that. I couldn't understand why my husband loves this dish so much. Then couple of months later my mother-in-law told me that she will make egg curry. I made a good face to bad game. Generally I'm not picky. As you can guess, my MIL eggs curry was one of the best things I ate so far. And making it is so easy! That's why I want to share this recipe so you also can have at home a bit of indian aroma. 

Egg curry (for 4 person):

- 4 hard-boiled eggs
- 2 onions - finelly chopped
- 5 small tomatos - blended
- 1 tea spoon ginger-garlic paste
- bunch of fresh coriander
- spices : salt, chilli, cumin seeds, dry coriander, turmeric, garam masala
- oil to fry

Boil eggs a little firm, peel the shell and fry until golden. When they cool, push the eggs with a fork (so they will soak the curry aroma). At the same time the oil from eggs put a pinch of cumin seeds, and after several seconds add chopped onion. When it becomes a little brown add ginger-garlic paste and stir well. It's time for blended tomatos. (Cumin seeds, onions and tomatos it's a base for a lot of indian dishes so it's a ingredients are always at home). Spice to taste with salt, chilli, turmeric and dried coriander. Mix well, cook for 5 minutes and add 3/4 glass of water (watch out to not make gravy too thin). Cook around 15 minutes half covered and stir sometimes. When the masala becomes a little thick and on the edges you will see fat add 300 ml more water. Boil (on low flame) and then cook more for around 20 minutes still half covered so the gravy will be thick and full of flavours. Add whole eggs and fresh coriander leaves (you can chop them up) plus a big pinch of garam masala. Boil 5 minutes more and it's ready! You can serve immediately or wait for some time and let the eggs soak more of flavour. 

Bon appetite!

Comments

Popular posts from this blog

Związek na odległość: Natalia i Abhishek / LDR : Natalia & Abhishek

Niedawno pisaliśmy Wam o tym jak bardzo podziwiamy pary, które miesiącami czy nawet latami żyją w związkach na odległość. To bardzo trudne i wymaga wiele cierpliwości, zaufania i miłości. Jednak takie związki się udają, a często są o wiele silniejsze niż te "zwyczajne". Wyobraźcie sobie jak wspaniały jest moment pierwszego spotkania w cztery oczy, ile emocji, ile radości!

Dzisiaj przedstawiamy Wam Natalię, która opowie Wam o swoim związku na odległość z Abhim. Już niedługo, nareszcie, spotkają się na żywo! Czy miłość nie jest piękna i warta pracy i poświęceń?

Jeśli i Wy chcecie podzielić się na naszym blogu swoją miłością na odległość, wyślijcie nam maila : polindidiaries@gmail.com

*
Lately we wrote how much we admire couples who live in long distance relationships for months or even years! It's very hard and it requires a lot of patience, trust and love. But these relations work and very often are stronger than the "usual". Imagine how wonderful is the moment o…

Polska vs. Indie / Poland vs. India

Tak, Indie to niesamowity kraj. Jest jak inna planeta, nigdzie nie znajdziecie drugiego takiego miejsca. Czasami czuję się tutaj jak kosmita, tak bardzo wszystko w tym kraju jest inne od tego co znam, od miejsca w którym się urodziłam i wychowałam. A jednak czuję się w Indiach swobodnie, dobrze, jak w domu. Możliwe, że jednym z powodów jest fakt, że mieszkamy w stolicy państwa. Myślę, że każda stolica w każdym kraju jest trochę jak samotna wyspa, ludzie są tacy sami, mówią tym samym językiem, a jednak zasady panują tu trochę inne. Ludzie są jakby bardziej swobodni i nowocześni. Stolice krajów, które znam zawsze są trochę jak oddzielne państwa.

Podobnie jak ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy na studia czy do pracy tak samo mieszkańcy małych miast Indii wyruszają do Delhi po lepszą przyszłość (ale ponieważ kraj jest gigantyczny, ludzie południa wyruszają do Mumbaju). Podobnie jak w Warszawie, ludzie w Delhi czują się na początku zagubieni i przytłoczeni ogromem miasta, tłok…

Przepis na : Łodygi Kalafiora / Recipe for Gobhi ke danthal

Kalafior. Bardzo wdzięczne warzywo, które można przygotowywać na wiele sposobów (w Polsce popularny z majonezem lub bułką tartą smażoną na maśle - w Indiach paratha nadziewana kalafiorem lub aloo gobhi czyli dosłownie ziemniaki z kalafiorem). Większość z nas stosuje jedynie różyczki i wyrzuca resztę. Sama też tak robiłam!  Jakiś czas temu słyszałam, że niektórzy wykorzystują liście tego warzywa żeby zrobić zdrowe chipsy albo pesto. Jednak nie spotkałam się do tej pory z gotowaniem kalafiorowych łodyg! W Indiach są bardzo popularne, na tyle, że na targu możecie kupić same łodygi, bez różyczek i liści. Poza tym jest to warzywo bardzo często używane w indyjskiej kuchni zatem uzbieranie odpowiedniej ilości łodyg to kwestia kilku dni. Można wyczarować z nich przepyszne danie, którym chcę się z Wami podzielić. Jestem od niego uzależniona.

Łodygi kalafiora:

- 6-12 łodyg kalafiora (w zależności od grubości) - pokrojone w słupki
- 3-4 średnie cebule - bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka pasty imb…