Skip to main content

Przepis na : Łodygi Kalafiora / Recipe for Gobhi ke danthal

Kalafior. Bardzo wdzięczne warzywo, które można przygotowywać na wiele sposobów (w Polsce popularny z majonezem lub bułką tartą smażoną na maśle - w Indiach paratha nadziewana kalafiorem lub aloo gobhi czyli dosłownie ziemniaki z kalafiorem). Większość z nas stosuje jedynie różyczki i wyrzuca resztę. Sama też tak robiłam!  Jakiś czas temu słyszałam, że niektórzy wykorzystują liście tego warzywa żeby zrobić zdrowe chipsy albo pesto. Jednak nie spotkałam się do tej pory z gotowaniem kalafiorowych łodyg! W Indiach są bardzo popularne, na tyle, że na targu możecie kupić same łodygi, bez różyczek i liści. Poza tym jest to warzywo bardzo często używane w indyjskiej kuchni zatem uzbieranie odpowiedniej ilości łodyg to kwestia kilku dni. Można wyczarować z nich przepyszne danie, którym chcę się z Wami podzielić. Jestem od niego uzależniona.

Łodygi kalafiora:

- 6-12 łodyg kalafiora (w zależności od grubości) - pokrojone w słupki
- 3-4 średnie cebule - bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
- 2-3 duże pomidory - zmiksowane w blenderze
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy : sól, ziarna kuminu, chilli, kolendra w proszku, garam masala, kurkuma
- garść listków świeżej kolendry

Robimy masalę czyli bazę do wielu indyjskich dań. W woku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący wrzuć szczyptę ziaren kuminu, a po chwili cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej, a po 3-4 minutach zblendowane pomidory. Wymieszaj i po chwili przypraw masalę : solą, chilli, kolendrą w proszku i kurkumą (chilli szczypta, reszta około 3/4 łyżeczki). Wlej pół kubka wody i gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż na brzegach pojawi się tłuszcz (ok 10-15 minut). Jest to idealny czas by do woka wrzucić pokrojone w słupki łodygi kalafiora (grube łodygi kroimy na 8 części wzdłuż, cieńsze na 4). Bardzo dokładnie wymieszaj je z sosem i gotuj kolejne 15-20 minut aż kalafior będzie miękki (ale nie rozpadający się! wyczujesz moment, kiedy widelec będzie łatwo wchodził w warzywo). Nadszedł czas żeby dodać jogurt naturalny i świeżą kolendrę. Zwiększ ogień i smaż około 5 minut. Na sam koniec przypraw szczyptą garam masala i gotowe!

Łodygi kalafiora możecie jeść z roti, z ryżem, z chlebem. Jako główne danie, przystawka, albo dodatek do obiadu.

Smacznego!


 my kupujemy tę pastę ale możecie ją zrobić sami. Np. z tego przepisu.We buy this paste, but you can do it yourself, eg from this recipe.
 nasiona kuminu / cumin seeds
 masala


Cauliflower : Very grateful vegetable, which we can make in many ways ( Very popular in Poland made with mayo or with bread crumbs fried in butter. In India stuffed in parathas or aloo gobhi which means potatoes with cauliflower). Most people only eat the cauliflower heads and throw the rest. I also did that! Some time ago I heard that some people use cauliflower leafs to make healthy chips or pesto. But I never heard before about boiled stalks! They are very popular in India, you can buy only stalks in the market, without rest. Besides this vegetable is very popular in India and cooked very often so you can have enough stalks after few days. You can charm out delicious dish I want share with you. I'm addicted to it.

Gobhi ke denthal:

- 6-12 cauliflower stalks (depending on the thickness) - cut into bars
- 3-4 medium onions - finelly choped
- 1 tablespoon of ginger-garlic paste
- 2-3 big tomatos - blended
- 2 tablespoon of curd
- spices : salt, cumin seeds, chilli, coriander powder, garam masala, turmeric
- bunch of fresh coriander

First, the masala - base for many indian dishes. Heat oil in wok. When hot put pinch of cumin seeds and after 30 seconds chopped onion and fry until brown. Add a tablespoon of ginger-garlic paste and after 3-4 minutes blended tomatos. Mix well and put spices : salt, chilli, coriander powder and turmeric (chilli only a pinch, rest around 3/4 teaspoon). Add half a glass of water and boil covered, mixing sometime, untill oil will show on the sides (after 10-15 minutes). It's time to add cauliflower stalks chopped  into bars (Thick stalks we cut in 8 pieces, thin in 4). Mix veggies with masala and boil another 15-20 minutes until stalks will be soft (you will see the moment when you can put fork into it easly). When stalks are ready, add curd and fresh coriander. Increase the flame and fry for 5 minutes. In the end add a pinch of garam masala and your dish is ready!

Gobhi ke danthal can be served with roti or rice or bread. It can be a main dish, appetizer or dinner add-on. 

Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

Związek na odległość: Natalia i Abhishek / LDR : Natalia & Abhishek

Niedawno pisaliśmy Wam o tym jak bardzo podziwiamy pary, które miesiącami czy nawet latami żyją w związkach na odległość. To bardzo trudne i wymaga wiele cierpliwości, zaufania i miłości. Jednak takie związki się udają, a często są o wiele silniejsze niż te "zwyczajne". Wyobraźcie sobie jak wspaniały jest moment pierwszego spotkania w cztery oczy, ile emocji, ile radości!

Dzisiaj przedstawiamy Wam Natalię, która opowie Wam o swoim związku na odległość z Abhim. Już niedługo, nareszcie, spotkają się na żywo! Czy miłość nie jest piękna i warta pracy i poświęceń?

Jeśli i Wy chcecie podzielić się na naszym blogu swoją miłością na odległość, wyślijcie nam maila : polindidiaries@gmail.com

*
Lately we wrote how much we admire couples who live in long distance relationships for months or even years! It's very hard and it requires a lot of patience, trust and love. But these relations work and very often are stronger than the "usual". Imagine how wonderful is the moment o…

Polska vs. Indie / Poland vs. India

Tak, Indie to niesamowity kraj. Jest jak inna planeta, nigdzie nie znajdziecie drugiego takiego miejsca. Czasami czuję się tutaj jak kosmita, tak bardzo wszystko w tym kraju jest inne od tego co znam, od miejsca w którym się urodziłam i wychowałam. A jednak czuję się w Indiach swobodnie, dobrze, jak w domu. Możliwe, że jednym z powodów jest fakt, że mieszkamy w stolicy państwa. Myślę, że każda stolica w każdym kraju jest trochę jak samotna wyspa, ludzie są tacy sami, mówią tym samym językiem, a jednak zasady panują tu trochę inne. Ludzie są jakby bardziej swobodni i nowocześni. Stolice krajów, które znam zawsze są trochę jak oddzielne państwa.

Podobnie jak ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy na studia czy do pracy tak samo mieszkańcy małych miast Indii wyruszają do Delhi po lepszą przyszłość (ale ponieważ kraj jest gigantyczny, ludzie południa wyruszają do Mumbaju). Podobnie jak w Warszawie, ludzie w Delhi czują się na początku zagubieni i przytłoczeni ogromem miasta, tłok…