Skip to main content

Przepis na : Łodygi Kalafiora / Recipe for Gobhi ke danthal

Kalafior. Bardzo wdzięczne warzywo, które można przygotowywać na wiele sposobów (w Polsce popularny z majonezem lub bułką tartą smażoną na maśle - w Indiach paratha nadziewana kalafiorem lub aloo gobhi czyli dosłownie ziemniaki z kalafiorem). Większość z nas stosuje jedynie różyczki i wyrzuca resztę. Sama też tak robiłam!  Jakiś czas temu słyszałam, że niektórzy wykorzystują liście tego warzywa żeby zrobić zdrowe chipsy albo pesto. Jednak nie spotkałam się do tej pory z gotowaniem kalafiorowych łodyg! W Indiach są bardzo popularne, na tyle, że na targu możecie kupić same łodygi, bez różyczek i liści. Poza tym jest to warzywo bardzo często używane w indyjskiej kuchni zatem uzbieranie odpowiedniej ilości łodyg to kwestia kilku dni. Można wyczarować z nich przepyszne danie, którym chcę się z Wami podzielić. Jestem od niego uzależniona.

Łodygi kalafiora:

- 6-12 łodyg kalafiora (w zależności od grubości) - pokrojone w słupki
- 3-4 średnie cebule - bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
- 2-3 duże pomidory - zmiksowane w blenderze
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy : sól, ziarna kuminu, chilli, kolendra w proszku, garam masala, kurkuma
- garść listków świeżej kolendry

Robimy masalę czyli bazę do wielu indyjskich dań. W woku rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący wrzuć szczyptę ziaren kuminu, a po chwili cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej, a po 3-4 minutach zblendowane pomidory. Wymieszaj i po chwili przypraw masalę : solą, chilli, kolendrą w proszku i kurkumą (chilli szczypta, reszta około 3/4 łyżeczki). Wlej pół kubka wody i gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż na brzegach pojawi się tłuszcz (ok 10-15 minut). Jest to idealny czas by do woka wrzucić pokrojone w słupki łodygi kalafiora (grube łodygi kroimy na 8 części wzdłuż, cieńsze na 4). Bardzo dokładnie wymieszaj je z sosem i gotuj kolejne 15-20 minut aż kalafior będzie miękki (ale nie rozpadający się! wyczujesz moment, kiedy widelec będzie łatwo wchodził w warzywo). Nadszedł czas żeby dodać jogurt naturalny i świeżą kolendrę. Zwiększ ogień i smaż około 5 minut. Na sam koniec przypraw szczyptą garam masala i gotowe!

Łodygi kalafiora możecie jeść z roti, z ryżem, z chlebem. Jako główne danie, przystawka, albo dodatek do obiadu.

Smacznego!


 my kupujemy tę pastę ale możecie ją zrobić sami. Np. z tego przepisu.We buy this paste, but you can do it yourself, eg from this recipe.
 nasiona kuminu / cumin seeds
 masala


Cauliflower : Very grateful vegetable, which we can make in many ways ( Very popular in Poland made with mayo or with bread crumbs fried in butter. In India stuffed in parathas or aloo gobhi which means potatoes with cauliflower). Most people only eat the cauliflower heads and throw the rest. I also did that! Some time ago I heard that some people use cauliflower leafs to make healthy chips or pesto. But I never heard before about boiled stalks! They are very popular in India, you can buy only stalks in the market, without rest. Besides this vegetable is very popular in India and cooked very often so you can have enough stalks after few days. You can charm out delicious dish I want share with you. I'm addicted to it.

Gobhi ke denthal:

- 6-12 cauliflower stalks (depending on the thickness) - cut into bars
- 3-4 medium onions - finelly choped
- 1 tablespoon of ginger-garlic paste
- 2-3 big tomatos - blended
- 2 tablespoon of curd
- spices : salt, cumin seeds, chilli, coriander powder, garam masala, turmeric
- bunch of fresh coriander

First, the masala - base for many indian dishes. Heat oil in wok. When hot put pinch of cumin seeds and after 30 seconds chopped onion and fry until brown. Add a tablespoon of ginger-garlic paste and after 3-4 minutes blended tomatos. Mix well and put spices : salt, chilli, coriander powder and turmeric (chilli only a pinch, rest around 3/4 teaspoon). Add half a glass of water and boil covered, mixing sometime, untill oil will show on the sides (after 10-15 minutes). It's time to add cauliflower stalks chopped  into bars (Thick stalks we cut in 8 pieces, thin in 4). Mix veggies with masala and boil another 15-20 minutes until stalks will be soft (you will see the moment when you can put fork into it easly). When stalks are ready, add curd and fresh coriander. Increase the flame and fry for 5 minutes. In the end add a pinch of garam masala and your dish is ready!

Gobhi ke danthal can be served with roti or rice or bread. It can be a main dish, appetizer or dinner add-on. 

Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

HUSBAND & WIFE / MĄŻ & ŻONA

Our dreams came true. After months living on Skype, living 6000 kilometres away from each other, 10th December 2016 we got married and we are probably the most happiest couple on the planet. <3

We love each other more and more every day, and our wedding was the best day in our life. Now we can start our new life adventure and can't wait for that! Stay tuned!

Mr & Mrs M.



Nasze marzenia się spełniły. Po miesiącach życia na Skype, życia z 6000 kilometrów pomiędzy nami, 10 grudnia 2016 wzięliśmy ślub i jesteśmy prawdopodobnie najszczęśliwszą parą na świecie! <3

Z dnia na dzień nasza miłość jest coraz większa, a nasz ślub był najwspanialszym dniem w naszym życiu. Teraz możemy zacząć zupełnie nową, wspólną przygodę i iść przez życie razem, mocno trzymając się za ręce. Już nie możemy się doczekać! Zostańcie z nami!

Pan i Pani M.

Polska vs. Indie / Poland vs. India

Tak, Indie to niesamowity kraj. Jest jak inna planeta, nigdzie nie znajdziecie drugiego takiego miejsca. Czasami czuję się tutaj jak kosmita, tak bardzo wszystko w tym kraju jest inne od tego co znam, od miejsca w którym się urodziłam i wychowałam. A jednak czuję się w Indiach swobodnie, dobrze, jak w domu. Możliwe, że jednym z powodów jest fakt, że mieszkamy w stolicy państwa. Myślę, że każda stolica w każdym kraju jest trochę jak samotna wyspa, ludzie są tacy sami, mówią tym samym językiem, a jednak zasady panują tu trochę inne. Ludzie są jakby bardziej swobodni i nowocześni. Stolice krajów, które znam zawsze są trochę jak oddzielne państwa.

Podobnie jak ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy na studia czy do pracy tak samo mieszkańcy małych miast Indii wyruszają do Delhi po lepszą przyszłość (ale ponieważ kraj jest gigantyczny, ludzie południa wyruszają do Mumbaju). Podobnie jak w Warszawie, ludzie w Delhi czują się na początku zagubieni i przytłoczeni ogromem miasta, tłok…

Moja indyjska teściowa / My indian mother-in-law

Moja nowa rodzina składa się (poza Mężem) z Mamy, Taty, Brata i psa. Mieszkanie z nimi jest dla mnie zupełnie nowym doświadczeniem. Codziennie uczymy się siebie nawzajem i póki co całkiem nieźle nam idzie. Oczywiście najwięcej czasu spędzam z Mamą Abhiego i porównuję wszystkie stereotypy na temat hinduskiej teściowej znalezione w Internecie do tego co mam w rzeczywistości. Stereotypy o hinduskiej teściowej nie różnią się właściwie niczym od tych o polskiej teściowej. Obie przedstawiane są jak co najmniej nieludzkie potwory. Obie to niemal najgorszy rodzaj człowieka. Wystarczy poczytać kawały. Albo inne blogi.

Moja Teściowa dużo się śmieje. Robi najlepszą masala chai na świecie (nasz codzienny rytuał to kubek herbaty o 19:00 i "niestety" jakieś ciastko też ;) ). Gotuje tak, że już nigdy nie będę szczupła (i w przeciwieństwie od tego co zdarzało mi się czytać, nie ukrywa skrzętnie swoich przepisów - od pierwszego dnia pokazuje jak przygotowywać potrawy i odpowiada na każde mo…