Skip to main content

Przepis na : Okrę po indyjsku. / Recipe for : Indian style Okra.

Okra. Okro. Bindhi. Ladies'fingers. Gumbo. Ta roślina ma wiele nazw i na wiele sposobów możecie ją przygotować. Rośnie głównie w tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata, w których panuje bardzo ciepła temperatura. Surowa okra jest bogata w witaminę C i K. W 90% składa się z wody, dlatego nie zdziwcie się kiedy przy krojeniu na nożu i Waszych palcach pojawi się lepka maź. Dzisiaj proponujemy Wam błyskawiczne danie, które wymaga właściwie tylko 2 składników i 30 minut wolnego czasu. Nie żałujcie oleju do smażenia, żeby warzywo nie przywierało do dna woka - dlatego też nie polecamy tej wersji bindhi osobom na diecie i z wysokim poziomem cholesterolu. ;)
Gotowi? Do kuchni marsz!

Okra po indyjsku:

- 0,5 kg okry - pokrojonej na 1 cm kawałki
- 2 średnie cebule - pokrojone w piórka.
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, chilli, kurkuma, kolendra w proszku, mango w proszku.

Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną okrę. Smaż na średnim ogniu, przykrytą do połowy, mieszając od czasu do czasu - przez 15 minut, aż okra zacznie brązowieć. Dodaj cebulę i smaż kolejne 5 minut.
Czas by dodać przyprawy. Łyżeczkę soli, szczyptę chilli i po pół łyżeczki kurkumy, kolendry i mango. Jeśli nie macie mango w proszku, możecie dodać surowe/zielone mango pokrojone w małą kostkę albo w ogóle pominąć ten składnik. Smażcie kolejne 5 minut (z surowym mango 10!) i gotowe!

Prawda, że proste? Idealny przepis dla kulinarnych leniuchów, osób zapracowanych a nawet tych, którzy uważają że w kuchni mają dwie lewe ręce :)

My jemy okrę z chapati, ale ja również lubię ją czasem położyć na kanapkę. Jeśli zostanie Wam trochę bindhi, następnego dnia rano możecie nadziać nim parathę!

Smacznego :)





Okra. Okro. Bindhi. Ladies'fingers. Gumbo. This plant has many names and you can prepare it in a lot of different ways in your kitchen. It grows mostly in toipical and subtropical regions within warm places. Raw okra is rich with vitamins C and K. Its 90% water so don't be surprised when after chopping you will a sticky ointment on your knife and fingers. Today we want to share with you a very quick dish which requiers only 2 ingredients and around 30 minutes to prepare it. Put a little more oil to fry or okra will cling to the wok. That's why we are not recommending this dish for people on diet or with high cholesterol ;) Are you ready? Let's go to the kitchen!

Indian style okra:

- 0,5 kg okra - cut in 1 cm pieces
- 2 medium onion - cut into feather
- oil to fry- spices : salt, chilli, turmeric, coriander powder, mango powder

Heat the oil and put chopped okra in the wok. Fry on medium flame, half covered and stir time to time for 15 minutes until okra becomes brown. Add onion and fry for another 5 minutes.
It's time for spices. Teaspoon of salt, pinch of chilli and half teaspoon of turmeric, coriander and mango powder. If you don't have mango powder you can use raw mango. Just cut it into small cubes or you can skip this ingredient. Fry 5 minutes (10 minutes with raw mango) and voila!
True, that simple? It's the perfect recipe for lazy people, this one who works a lot or think that can't cook at all! 

We eat bindhi with chapati, but I also like sometimes to put it on sandwich. If you have some leftovers you can use them next morning with paratha. 

Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

Związek na odległość: Natalia i Abhishek / LDR : Natalia & Abhishek

Niedawno pisaliśmy Wam o tym jak bardzo podziwiamy pary, które miesiącami czy nawet latami żyją w związkach na odległość. To bardzo trudne i wymaga wiele cierpliwości, zaufania i miłości. Jednak takie związki się udają, a często są o wiele silniejsze niż te "zwyczajne". Wyobraźcie sobie jak wspaniały jest moment pierwszego spotkania w cztery oczy, ile emocji, ile radości!

Dzisiaj przedstawiamy Wam Natalię, która opowie Wam o swoim związku na odległość z Abhim. Już niedługo, nareszcie, spotkają się na żywo! Czy miłość nie jest piękna i warta pracy i poświęceń?

Jeśli i Wy chcecie podzielić się na naszym blogu swoją miłością na odległość, wyślijcie nam maila : polindidiaries@gmail.com

*
Lately we wrote how much we admire couples who live in long distance relationships for months or even years! It's very hard and it requires a lot of patience, trust and love. But these relations work and very often are stronger than the "usual". Imagine how wonderful is the moment o…

Polska vs. Indie / Poland vs. India

Tak, Indie to niesamowity kraj. Jest jak inna planeta, nigdzie nie znajdziecie drugiego takiego miejsca. Czasami czuję się tutaj jak kosmita, tak bardzo wszystko w tym kraju jest inne od tego co znam, od miejsca w którym się urodziłam i wychowałam. A jednak czuję się w Indiach swobodnie, dobrze, jak w domu. Możliwe, że jednym z powodów jest fakt, że mieszkamy w stolicy państwa. Myślę, że każda stolica w każdym kraju jest trochę jak samotna wyspa, ludzie są tacy sami, mówią tym samym językiem, a jednak zasady panują tu trochę inne. Ludzie są jakby bardziej swobodni i nowocześni. Stolice krajów, które znam zawsze są trochę jak oddzielne państwa.

Podobnie jak ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy na studia czy do pracy tak samo mieszkańcy małych miast Indii wyruszają do Delhi po lepszą przyszłość (ale ponieważ kraj jest gigantyczny, ludzie południa wyruszają do Mumbaju). Podobnie jak w Warszawie, ludzie w Delhi czują się na początku zagubieni i przytłoczeni ogromem miasta, tłok…

Przepis na : Łodygi Kalafiora / Recipe for Gobhi ke danthal

Kalafior. Bardzo wdzięczne warzywo, które można przygotowywać na wiele sposobów (w Polsce popularny z majonezem lub bułką tartą smażoną na maśle - w Indiach paratha nadziewana kalafiorem lub aloo gobhi czyli dosłownie ziemniaki z kalafiorem). Większość z nas stosuje jedynie różyczki i wyrzuca resztę. Sama też tak robiłam!  Jakiś czas temu słyszałam, że niektórzy wykorzystują liście tego warzywa żeby zrobić zdrowe chipsy albo pesto. Jednak nie spotkałam się do tej pory z gotowaniem kalafiorowych łodyg! W Indiach są bardzo popularne, na tyle, że na targu możecie kupić same łodygi, bez różyczek i liści. Poza tym jest to warzywo bardzo często używane w indyjskiej kuchni zatem uzbieranie odpowiedniej ilości łodyg to kwestia kilku dni. Można wyczarować z nich przepyszne danie, którym chcę się z Wami podzielić. Jestem od niego uzależniona.

Łodygi kalafiora:

- 6-12 łodyg kalafiora (w zależności od grubości) - pokrojone w słupki
- 3-4 średnie cebule - bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka pasty imb…